Werkwijze

Bij het begeleiden en trainen van een paard, trainen en ontwikkelen we onszelf om de begeleider te kunnen zijn die het paard werkelijk nodig heeft. Niet enkel op niveau van kennis en vaardigheden maar ook onze eigen “persoonlijke” ontwikkeling. In eerste instantie nodigen paarden ons mensen uit om onze essentiële kwaliteiten te versterken. Kwaliteiten zoals innerlijke rust, openheid,  verbinding, zachtheid, aanwezig zijn in het moment en zeer belangrijk helder en ladingloos kunnen communiceren. Vanuit deze plaats van in verbinding zijn met onszelf kunnen wij op onze beurt het paard helpen en begeleiden in zijn fysieke, mentale en energetische ontwikkeling.

Nalini Art of Essential Horsemanship:

Helpt je om een sterker innerlijk fundament en vaardigheden verder uit te bouwen waarop je kan rekenen in het werk met paarden op verschillende niveaus, in verschillende disciplines en vormen zoals grondwerk, paardrijden, buitenritten/wandelingen, & gymnastiserend lichaamswerk voor paarden, training en scholing van het paard.  Geworteld in ontspanning vinden we de werkelijke kracht en schoonheid in elke activiteit met het paard.  “Ontspanning” in deze zin van het woord betekent “activiteit” zonder “spanning” (tension) dit zowel mentaal als fysiek.  Wanneer wij als mens de druk vanuit "controle" weglaten worden we vanzelf aangemoedigd om vanuit onze natuurlijke en leiderschaps kwaliteiten een samenwerking aan te gaan met het paard.   Nalini Art of Essential Horsemanship begeleidt je in het versterken van jouw leidende kwaliteiten. Helpt je met het verbeteren van je lichaamstaal, je houding, je communicatie- en interactie vaardigheden met het paard zowel in het grondwerk als in het paardrijden. Zodat je in alle omstandigheden een rustige en duidelijke richting kan geven aan het paard,  de samenwerking en aan het gezamenlijk doel. Je wordt getraind in het aanvoelen wat er werkelijk nodig is om de samenwerking te verrijken en te verbeteren. Hoe bewuster we worden van ons eigen staat van zijn des te moeitelozer we daadwerkelijk een fijne en harmonieuze samenwerking met het paard kunnen bewerkstelligen. Vanuit deze krachtige basis leer je ook concrete verbindende en ondersteunende hulpen en technieken. Hulpen en technieken zijn bedoeld als “hulp”.  De “hulp” is een ondersteuning, verduidelijking of  bekrachtiging van een inhoudelijke vraag of boodschap aan het paard. Een “hulp” louter en afzonderlijk op zich ontgaat compleet voorbij het ingangspunt van ware connectie en samenwerking met het paard.  De kwaliteit, de zachtheid, de ontspannenheid, de duidelijkheid en de schoonheid van de vraag aan het paard, bepaalt de kwaliteit van het antwoord van het paard.     

“Teach by example” is het motto van Nalini Art of Essential Horsemanship: Ik geloof dat de ware en harmonieuze scholing, leiding en begeleiding van een paard voortkomt door een waarachtig en daadkrachtig voorbeeld te zijn wat zeker niet wil zeggen dat wij perfect moeten zijn.  Een goede, gezonde en ware samenwerking werkt altijd in tweerichtingsverkeer, waarbij elke partij de innerlijke motivatie vindt te groeien ten voordele van jezelf, als voor de ander , als voor de samenwerking en de eenheid.  De essentie van geconnecteerd paardrijden en grondwerken van mens tot paard is van lichaam tot lichaam, van heldere en kalme mind naar mind, van hart tot hart. Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar een gevoel van toebehoren  en verbinding.  Ook paarden proberen zichzelf in deze behoefte te voorzien en het is binnen ons vermogen en bereik om het paard echt te “zien” wie hij of zij is. Dit resulteert in diep contact met het paard en in een enorme bereidwilligheid van het paard in zijn verbinding tot de mens.  Het creëert een fundament van wederzijdse erkenning en openheid in de samenwerking, die als dragende factor van de samenwerking fungeert en deze doet floreren.